Регистрация

Тутманик със сирене по рецепта на мама

Тутманик със сирене по рецепта на мама
Трудно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 14068

Домашен тутманик с мляко и мая.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1/3 кубче мая
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. сол
  •  ч.л. захар
  • 500 г краве сирене
  • 2 с.л. олио
  • 200 г масло
  • 1 кг брашно

Начин на приготвяне:

1. Затоплете прясното мляко и прибавете маята в него, за да се разтвори.

2. Добавете и част от брашното до получаването на смес с гъстотата на палачинково тесто. Прибавете захарта и солта.

3. Оставете така забърканата смес на топло докато се удвои размера й.

4. Направете кладенче в пресятото брашно и сложете в него яйцата, олиото, киселото мляко, бакпулвера и втасалата мая.

5. Замесете тестото и го оставете в тенджера, намазана с олио на топло място, за да втаса до удвояване на размера си.

6. Разделете втасалото тесто на 4 части.

7. Разстелете едната от 4-те части и я намажете с 3-4 с.л. разтопено масло.

8. Поръсете обилно с краве сирене.

9. Направете същото и с останалите части от тестото.

10. Образувалите кръг кори прегънете една към друга, така че да се получи топка от многопластово тесто.

11. Разстелете тестената топка в намазнена тава, като притискате с пръсти в краищата на тестото до изпълване на съда.

12. Нарежете лъчеобразно тестото в тавата на 8 части.

13. Оставете на топло място за 30 мин.

14. Полейте останалата част от разтопеното масло върху тестото.

15. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.

 

Добър апетит!

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
3
4 мн. добре
1
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта