Туршия от чушки в сладко-кисела марината
Зимнина от чушки в буркани с чесън и магданоз.
Мариновани чушки в буркани по рецепта от село Оплетня - Свогенско показва Миро в канала си Готвене за начинаещи. Това е начин за приготвяне, описан и в книгата му "Българска кухня в четири сезона". Рецептата е идеална за началото на есента с изобилната реколта от чушки. Можете дори да си купите чушките от магазина в момента, когато са най-евтини и да ги сложите в буркани за зимата. А когато отворите капачката, ще имате сочни и хрупкави парчета капия, овкусени от прекрасната марината със сладък, кисел и солен нюанс. Това е идеална туршия, зимна салата и любимо народно мъжко мезе за ракия. Приготвя се лесно и е практично решение за зеленчуково предястие в студените месеци.
От 7 кг чушки Миро прави 10 буркана зимнина. Първо ги кисне в 8 л вода с 1 пакет сол за 12 часа, като периодично бърка. Следва чушките да се нарежат на парчета и да се разпределят в буркани сравнително плътно. На места между тях се слагат наситнени чесън и магданоз. Заливат се с марината от смесени заедно 700 мл оцет и олио със 700 г захар. А после остава да затегнете капачките и да сварите за 7 минути след кипването. Как точно се приготвя тази народна идилия в буркани - гледайте във видеото на Миро по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ