Турски сарми със зеле, телешко, булгур и ориз
Зелеви сарми с телешка кайма по турски - на тиган, с лесен трик за завиване на сарми и добавка от булгур в плънката.
Необходими продукти:
- 1 зелка около 1,3 кг
- 1-2 глави лук - зависи от размера
- 2 с.л. доматен концентрат
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 450 мл вода
- 400 г телешка кайма
- 4 скилидки чесън + 2 с.л. доматен концентрат
- сол и пипер
- 1 ч.л. лют пипер или чили на люспи (ако харесвате леко пикантна храна)
- 30 г листа магданоз
- 20 г меко масло на стайна температура
- 200 г ориз
- 100 г булгур
- 4 с.л. олио
- магданоз за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Отрежете и почистете кочана на зелката като си я запазите цяла. Сложете в чиния и пуснете в микровълновата фурна за 15 минути.
2. Лука наситнете и прехвърлете в купа. Добавете каймата, 2 с.л. доматен концентрат, намачкания чесън, сол и пипер, наситнения магданоз и много добре измитите в цедка или гевгир зърна на ориза и булгура. Прибавете още меко масло и лют пипер по желание и замесете заедно всичко това.
3. Направете соса като разбъркате 2 с.л. доматен концентрат с по 1 ч.л. сол, пипер и захар. Налейте 450 мл вода и размешайте хубаво докато се разтворят подправките.
4. Извадете зелката от микровълновата и след 3-4 минути отделете листата ѝ. С ножица отрежете твърдината най-долу на всеки лист. И тук турците имат хитринка за завиване на сарми.
5. Вземете си малка купичка тип сосиера и слагайте в нея 1 по-голям или 2 по-малки листа зеле. С ръце оформете кошника от зелето, съвпадаща с купичката - много е лесно да се работи така. После разпределяйте по 1,5-2 с.л. от каймяната смес в кошниката и завивайте краищата на листата, за да се получи голяма и тумбеста сарма с правилна форма.
6. Сармите редете в тиган, в който сте сипали олиото без да го подгрявате - все пак ще ви трябва време докато завиете всички сармички. Тиганът трябва да е голям и да има капак, защото ще е необходим за готвенето.
7. Сложете на котлона, пуснете на силен огън и залейте със соса, когато сте побрали всички сами. Трябва да са плътно една до друга, но без да се застъпват.
8. Щом сосът кипне, намалете огъня на слаб и сложете капак. Оставете да се готви 1 час.
9. Сервирайте с поръска от пресни листа магданоз.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ