Турски питки с кисело мляко и кашкавал
Турски пълнени хлебчета тип гюзлеме със сърцевина от кашкавал.
Необходими продукти:
- 400 мл пълномаслено кисело мляко
- 1 ч.л. сол
- 520 г брашно + още за премесването
- 1 ч.л. с връх бакпулвер
- 240 г кашкавал
- 60 г масло
Начин на приготвяне:
1. Изсипете млякото и солта в купа и разбъркайте до гладкост.
2. Добавете брашното и бакпулвера и бъркайте докато станат валци. След това замесете тесто с ръце.
3. Прехвърлете върху набрашнен плот и замесете хубаво. Трябва да стане гладко нелепнещо тесто. Оформете на голяма питка и разрежете на половина, а след това всяка половина на още 3 парченца.
4. Оформете парченцата на малки питки и оваляйте в брашно. Захлупете с купата от месенето и оставете да втасат 30 минути.
5. През това време си рендосайте кашкавала.
6. Взимайте питка, разточвайте я на тънка кора, след това слагайте в средата от рендосания кашкавал и събирайте краищата на вързопче нагоре. Трябва да се запечата вързопчето много добре.
7. След това с точилка внимателно натискайте докато с изтъни, а после разточете. Не бива да скъсвате тестото.
8. Готовата питка сложете на сух тиган с незалепващо покритие или плоча за печене, нагрята на средан степен. Гответе до позлатяване - по около 4 минути от страна.
9. Обърнете от втората страна и с нож направете прорез в средата на изпечената част, за да излезе горещият въздух.
10. Готовите питки мажете с масло директно от бучката - придобиват още по-апетитна коричка.
11. В Турция тези питки се сервират с плодово сладко или със сирена и зеленчуци.
Източник: YouTube/Yesilin Einden
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ