Регистрация

Турски питки с кисело мляко и кашкавал

Турски питки с кисело мляко и кашкавал
Трудно   |   Порции 3-6   |   Видяна: 1662

Турски пълнени хлебчета тип гюзлеме със сърцевина от кашкавал.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 400 мл пълномаслено кисело мляко
  • 1 ч.л. сол
  • 520 г брашно + още за премесването
  • 1 ч.л. с връх бакпулвер
  • 240 г кашкавал
  • 60 г масло

Начин на приготвяне:

1. Изсипете млякото и солта в купа и разбъркайте до гладкост.

2. Добавете брашното и бакпулвера и бъркайте докато станат валци. След това замесете тесто с ръце.

3. Прехвърлете върху набрашнен плот и замесете хубаво. Трябва да стане гладко нелепнещо тесто. Оформете на голяма питка и разрежете на половина, а след това всяка половина на още 3 парченца.

4. Оформете парченцата на малки питки и оваляйте в брашно. Захлупете с купата от месенето и оставете да втасат 30 минути.

5. През това време си рендосайте кашкавала.

6. Взимайте питка, разточвайте я на тънка кора, след това слагайте в средата от рендосания кашкавал и събирайте краищата на вързопче нагоре. Трябва да се запечата вързопчето много добре.

7. След това с точилка внимателно натискайте докато с изтъни, а после разточете. Не бива да скъсвате тестото.

8. Готовата питка сложете на сух тиган с незалепващо покритие или плоча за печене, нагрята на средан степен. Гответе до позлатяване - по около 4 минути от страна.

9. Обърнете от втората страна и с нож направете прорез в средата на изпечената част, за да излезе горещият въздух.

10. Готовите питки мажете с масло директно от бучката - придобиват още по-апетитна коричка.

11. В Турция тези питки се сервират с плодово сладко или със сирена и зеленчуци.

 

Източник: YouTube/Yesilin Einden

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1:20 часа
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта