Турска пица с кайма тип лодка
Тестени лодки с кайма по рецепта за турски пици с месо и зеленчуци.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 ч.л. захар
- 1,5 ч.л. суха мая
- 250 мл топла вода - с температура около телесната
- 280 г брашно + още за премесването
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. олио
За плънката:
- 300 г телешка кайма
- 100 г лук - 1 глава
- 100 г червени сладки чушки - 1 чушка
- 150 г твърди червени домати
- 1-2 люти чушлета по желание
- 1/3 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сол
- 2-3 скилидки чесън
- 3 с.л. олио или зехтин
- 1 яйце + 1 с.л. олио
- масло за глазиране след изпичане
Начин на приготвяне:
1. В купа изсипете захарта и маята, залейте с водата, разбъркайте няколко пъти с метална тел и оставете на стайна температура за 20 минути.
2. Пресейте брашното върху маяната смес без да се притеснявате, ако не е набухнала. Добавете солта и олиото и разбъркайте. Превърнете тази смес в тесто, изсипете на набрашнен плот и месете докато спре да се лепи по ръцете.
3. Оформете на топка, намазнете, за да не хване коричка и приберете в купа. Покрийте със стреч фолио и оставете да втаса за 1:30 часа в топла стая - не във фурна.
4. През това време направете плънката като изсипете кайматa в купа. Добавете сол и пипер, намачкания чесън и нарязаните на ситно люти и сладки чушки, лук и домати. Доматите можете да обелите. Отцедете по време на рязането водата от тях. Полейте с 3 с.л. зехтин или олио и замесете. Оставете настрана или в хладилник да чака реда си.
5. Втасалото тесто премесете и разделете на 6 топки. Работете ги една по една. Вземете първата и я разточете на продълговата много тънка кора - с дължина около 30 см., ширина около 15 см и дебелина под 1 см.
6. Вземете каймяната смес и сложете 2-3 с.л. в средата на лодката. Разпределете на тънък плас като оставите разстояние за бордове. След това прегънете тестото, за да оформите бордове, а крайчетата засучете. Бордовете не трябва да са много големи, но все пак да ги има - около 1 см. Прегънете на 3 части лодката, за да успеете с ръце да я поставите в голямата тава за фурна, застлана с хартия за печене. След това разгърнете, за да се получи отново лодка и продължете с останалите парчета тесто. Може да се наложи да ги печете на 2 пъти, защото няма да се събарт всички заедно в тавата и фурната.
7. Подредeните в тавата лодки намжете по бордовете и върху каймата с разбито яйце с олио. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. Ако видите, че преди това бордовете загарят, можете да извадите и по-рано.
8. Веднага след изваждане намажете бордовете с масло, за да станат лъскави и апетитни.
9. Сервирайте по 1 и 1/2 или 2 лодки в порция. Можете да поднесете с кетчуп или друг доматен сос.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ