Турлю гювеч - печени зеленчуци в гърне
Постни печени зеленчуци в гювеч.
В кулинарните среди името на Турлю гювеч се използва повече като нарицателно за домашна манджа, която събира много продукти на едно място. Ала истинската рецепта е за вкусна постна гозба, с която можете да посрещнете лятото, да го изпратите и дори да сервирате на празничната трапеза за Бъдни вечер. Как се прави Турлю гювеч от зеленчуци, показва Иван Звездев в канала си Кунята на Звездев.
Първо патладжаните се режат на дебели лодки, осоляват се и се оставят да си пуснат горчивината. Следва да се кипне вода за бланширането на зеления фасул. Той се вари около 10 минути. През това време в гювеч се сипва мазнина и се редят нарязани на едро зеленчуци - основа лук, парчета чушки, като можете да включите и пикантни, ако сте любители на лютото и не готвите за деца, следват моркови, картофи, фасула, бамя, измития от горчивината патладжан и плътен ред от полумесеци домати. С реденето на всеки зеленчук се посолява бегло. Доматите се покриват с целина и се пускат скилидки чесън за аромат. Всичко това се покапва с олио.
Гювечът се затваря и се пъхва в студена фурна (ако съдът е земен) за 2:30-3 часа на 150 градуса. След това ястието е готово директно за сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ