Тунквани розмаринови кексчета
Шоколадови кексчета с портокалов сок и розмарин.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 1 и 1/2 ч.л. сух розмарин
- 1 ч.ч. захар
- 3 яйца
- 1 ч.ч. зехтин
- 1/2 ч.ч. портокалов сок
- 2 с.л. портокалови корички
- 2 с.л. мляко
- 150 г тъмен шоколад
- портокалови корички и пресен розмарин за украса по желание
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете брашното с бакпулвера, солта и сухия розмарин.
2. В друг съд изсипте захарта, яйцата, млякото и зехтина. Залейте с портокаловия сок, добавете портокаловите корички и с миксер разбърквайте докато захарта се разтвори. След това постепенно вкарайте смесените сухи съставки от първата купа при течните.
3. Разбивайте до получаването на кексово тесто. Намазнете формички за мъфини и разпределете сместа в тях. Печете в предварително загрята на 175 градуса фурна за 10 минути. Не се притеснявайте, че тази смес ще ви стигне за напълване на формичките само до половината. Това е търсен ефект. Тези сладки не стават високи както къпкейковете. След като извадите от фурната, изчакайте да се охладят добре. Чак тогава извадете от формичките и приберете за 10-тина минути в хладилника.
4. Шоколада разтопете на водна бяна. Можете да използвате бял шоколад или шоколадов кувертюр. Подгответе си решетка, на която да редите сладкишчетата, за да се откапят от тункването.
5. Топвайте всяко от тях в шоколада и вадете върху решетката. Още преди да са се стегнали напълно, можете да украсите с портокалови кори и клонки розмарин, да поръсите с шарени пръчици, контрастни шоколадови стърготини (ако използвате тъмен шоколад, рендосайте отгоре бял) или да декорирате по свой уникален начин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ