Традиционна полска супа със заквас
Супа с наденица и картофи.
Необходими продукти:
За закваса:
- 1,5 л кипната и охладена вода
- ¾ ч.ч. бяло ръжено брашно -
- ¼ ч.ч. пълнозърнесто ръжено брашно
- 5 скилидки чесън
- 1 филийка пълнозърнест хляб
За супата:
- сурова бяла наденица (от пилешко месо)
- 1 парче пушена наденица
- 400 г картофи, обелени и нарязани на парчета от по 2 - 3 см
- 1 глава чесън, разделен на скилидки и обелен
- 1 шепа риган
Начин на приготвяне:
На закваса:
1. Първо трябва да приготвите закваса. Посочените продукти са за буркан от 1,5 л, така че може да използвате половината.
2. В неметален буркан сложете брашното и половината вода, разбъркайте много добре, така че да няма бучки.
3. Прибавете останалата вода.
4. Обелете чесъна - може да го разполовите, но не го наситнявайте.
5. Прибавете филийка хляб, така че да е изцяло потопена във водата.
6. Покрийте с кърпа, за да не се напрашава, но не много плътно, за да влиза достатъчно въздух. Оставете на хладно за 3 - 5 дни. Ако няма къде да го оставите на хладно (не трябва да е студено), просто потопете в купа с топла вода и я сменяйте редовно.
7. От време на време проверявайте дали хлябът е под водата, защото може да мухляса. Ако това се случи, изхвърлете всичко и направете нов заквас.
8. Ще разберете, че е готово, когато течността е мътна, но в никакъв случай покрита с плесен, сивкава на цвят и с приятна миризма.
9. Ако няма да приготвяте супата веднага, сложете готовия заквас в хладилника.
На супата:
1. Покрийте белите наденички с вода и ги сварете.
2. Нарежете пушената наденица на четири по дължина и след това на тънки филийки.
3. Прибавете я при вече сварената наденица.
4. След 5 мин. прибавете картофите, счукания чесън и ригана (може да овкусите с малко сол, но имайте предвид, че наденичките са солени).
5. Варете до омекване на картофите и прибавете малко заквас. Ако не е много кисело, сложете още.
6. Може да добавите масло, сол или още чесън на вкус.
7. Поднесете супата на следващия ден, като я притоплите непосредствено преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ