Торта с кокос, ванилия и ягоди
Торта с крем от маскарпоне и кондензирано мляко.
Бон Апети
Излъчен на 01.06.2018
Домашна торта с аромат на кокос и парченца ягоди спретват Лора и Стоян. Сладкишът е апетитен и ефирен, красив, с лека небрежност, която е търсен ефект в декорацията. А вкусът комбинира плодови нюанси с маскарпоне, ром и кондензирано мляко. Една кулинарна идилия за празници.
Готвенето започва с блата, за който се разбива масло със захар до получаването на крем. В него едно по едно се добавят яйцата, после брашно, бакпулвер и щипка сол. На финала се налива мляко, разбърква се до хомогенност и се пресипва във форма за торти с диаметър 24 см. Пече се на 180 градуса без вентилатор за 35 минути. После се заравнява и се разделя на два по-тънки балата.
За крема в касерола се кипват кокосова сметана и кондензирано мляко. Добавя се голямо количество кокосови стърготини и се готви до сгъстяване на умерен огън - около 40 минути. След това се охлажда и се разбърква с маскарпоне и бял ром. Отделно ягоди се нарязват на кубчета.
Тортата се сглабя като върху първия блат се поръсват парчета ягоди, залива се с част от крема, захлупва се с втория блат, пак ягоди и пак крем. После почива в хладилник за 6 часа и на финала се украсява с кокосови люспи и разполовени или цели ягоди.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ