Торта със сметана, орехи и сини сливи
Сметанова торта със сини сливи и ядки и глазура от шоколад.
Необходими продукти:
За блата:
- 4 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
За крема:
- 700 мл сладкарска сметана
- 2 ч.ч. захар
- 400 г сушени сини сливи без костилка
- 150 г орехи
За глазурата:
- 100 г шоколад
- 50 г масло
Начин на приготвяне:
1. Започнете с блата като разделите в отделни купи жълтъците и белтъците на яйцата.
2. Разбийте на пяна белтъците и добавете в тях захарта. Най-лесно ще стане ако яйцата са на стайна температура и сложите щипка сол.
3. Разбивайте жълтъците докато побелеят и удвоят обема си.
4. Изсипете белтъците при жълтъците и постепенно добавете брашното и бакпулвера.
5. Изпечете блата в намаслена формичка за 40-тина мунти на 180 градуса. Не отваряйте фурната преди 30-тата минута. След това можете да тествате с клечка за зъби. Ще ви е по-лесно, ако печете във формичка с регулиращи се стени.
6. Изпеченият блат изчакайте да се охлади преди да извадите от тавата. Трябва да е станал доста дебел. Щом е добре изстинал, го разделете на два по-тънки блата.
7. В чопър смелете заедно орехите и сините сливи.
8. Разбивайте сметаната докато се получи твърда пяна. Ще отнеме 5-7 минути. После добавете захарта и смлените плодове с ядки. Разбъркайте хубаво.
9. Намажете горната страна на двата блата със сметановата смес и оставете за 1 час. После сглобете един върху друг.
10. Разтопете на водна баня шоколада с маслото. Изчакайте леко да се охлади и с лъжица направете решетка върху сметаната, а после с четка намажете и страниците на тортата.
11. По желание можете да украсите още със заделени сини сливи и орехи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ