Торта Зебра с шоколадова коричка
Кекс зебра с глазура от два вида шоколад.
Необходими продукти:
За блата:
- 5 яйца
- 2 ч.ч. захар
- 100 г масло
- 200 мл течна сметана (по-вкусно става с животинска, но може да използвате и растителна)
- 1,5 ч.ч. брашно
- 2 равни ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- 2 с.л. какао
- олио за намасляване на тавата
За глазурата:
- 100-120 г тъмен шоколад
- 50 г бял шоколад по желание за украса
Начин на приготвяне:
1. Размекнатото на стайна температура масло разбийте с 1 ч.ч. захар до получаването на гладък маслен крем. Използвайте миксер, за да си спестите бая бъркане.
2. В друг съд разбийте яйцата до побеляване с другата чаша захар.
3. Пресейте брашното с бакпулвера.
4. Изсипете яйчената смес при маслената, разбийте, добавете сметаната и разбийте отново. След това постепенно вкарайте брашното и бъркайте докато се получи гладко сравнително течно тесто. Очаква се да можете да използвате миксера до финала.
5. Отделете в друга купа на око 1/3 от полученото тесто и разбийте в него какаото.
6. Намаслете кръгла тава по дъното и стените с олио. След това започнете да правите шарката. Поставете си по една супена лъжица в купата с бяло и тъмно тесто и гледайте да не ги объркате. После гребнете 2 пъти от бялата смес и изсипете в центъра на тавата. След това гребнете 1 с.л. от тъмната смес и изсипете в центъра върху бялата. Така следват 2 с.л. светло тесто, после 1 с.л. тъмно, които винаги се изсипват в средата. Това се прави до изчерпване на количествата. Преди печене шарката може и да не личи особено отчетливо, но след термичната обработка ще се появи.
7. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-45 минути в зависимост от спецификите на печката и дебелината на блата. Ако имате съмнения, че започва да прегаря, след 35-ата минута можете да отворите фурната и да направите теста с клечка за зъби или вилица. След изпичане оставете да се охлади хубаво, преди да опитате да извадите от тавата.
8. В огнеупорен съд натрошете тъмния шоколад и разтопете на водна баня. След това обтрийте с него сладкиша, който предварително можете да поставите в поднос или на решетка, за да се откапе шоколада.
9. По желание разтопете и бял шоколад, с който можете да направите райета по повърхността на тортата, за да прилича на зебра и отгоре. Най-добре след разтапяне и леко охлаждане го приберете в плитък найлонов плик и отрежете ъгълчето. Така можете да пишете по сладкиша. Идея е също просто да гребвате с вилица от топлия бял шоколад и да размахвате хаотично над кейка. Получава се красива неправилна решетка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ