Топчета яхния с кюфтенца в лучен сос
Вместо супа топчета, оформяме същите хапки от кайма с ориз, но след това се задушават в гъст сос с лук и домати.
Български голи сарми или пък просто кюфтета с кайма и ориз в доматен сос с лук на котлон готви Иван Звездев в канала си Кухнта на Звездев, за да припомни рецепта за сарми, в които не се налага продължително увиване на плънката в листа, а просто се оформят топечта като за супа топчета, и след това се задушават в тиган с апетитен сос. Ястието не е сложно и е пълноправен представител на народната кухня.
Голямо количестов лук се реже на кубчета и се задушава в мазнина. А докато си къкри, се замесва каймата със сушен магданоз, сол и пипер, яйце и измит ориз. Към лука се прибавят рендосани белени домати или доматен сос от консерва, пък се ръсва и малко брашно, за да сгъсти соса. А от замесената кайма се правят топчета като за супа топчета, овалват се в брашно и се пускат в соса. Оставят се да се задушат под капак за 50-60 минути на слаб огън. А после ястието пленява с автентичен български вкус, въпреки че изисква съвсем малко продукти.
Точните съставки и стъпки на готвене можете да гледате в края на видеото на Звездев по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ