Топла люта свинска супа
Джолан чорба приготвена като шкембе чорба.
Бон Апети
Излъчен на 09.01.2017
Традиционна шкембе чорба без шкембе - нещо такова представлява тази супа на Лора и Стоян в стил трезве чорба, в която карантийките са заменени от далеч по-вкусния и слабо намирисващ свински джолан. Той създава уникална леко желирана текстура на топлата супа, която в останалите си компоненти се прави като шкембе и дори се поднася по същия начин.
Първо слагаме джолана да кипне и отпенваме няколко пъти докато водата се избистри. Добавяме при него лук, чесън, моркови и целина, овкусяваме с дафинови листа и зърна черен пипер, посоляваме и оставяме да се вари за няколко часа - докато местото започне да пада от костта. Тогава мръвките се изваждат, махат се кокалите, а месото се накъсва на хапчици. Бульона от варенето се прецежда и зеленчуците и подправките се изхвърлят - те вече са свършили работата си.
Бульонът се кипва отново и в него се добавя прясно мляко. В отделен съд се сгорещява масло, в него се запържва брашно до покафеняване, после се добавя и червен пипер, а след това се разбърква с част от бульона. Така направената запръжка отива в тенджерата при останалия бульон, където се добавя и месото, още сол, ако е необходимо и се готви до завиране.
Супата се сервира с традиционната добавка от оцет и чесън, поръска от лют пипер на люспи и филийки хляб. Ето подходяща супа за хората, които не харесват шкембе чорба заради специфичния мирис и вида на месото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ