Тиквички с патладжани и чушки в доматен сос
Постни задушени зеленчуци в доматен сос.
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- 1 тиквичка
- 1 червена чушка
- 150-220 г консерва белени домати на кубчета
- 50 мл червено вино
- 1 глава лук
- 2-3 скилиди чесън
- сол, пипер, розмарин, чубрица, сминдух, босилек на вкус
- 10 мл зехтн
- цели домати от консерва за украса по желание
- магданоз за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Обелете патладжаните, нарежете ги на кубчета и ги пуснете в подсолена вода за 15 минути. След това извадете върху кърпа и подсушете.
2. Докато патладжаните киснат, наситнете лука, намачкайте чесъна, тиквичката обелете и нарежете на кубчета, а чушката почистете от семките и наситнете.
3. В тиган или касерола с огнеупорни дръжки сгорещете зехтина и изсипете в него патладжана. Гответе 2-3 минути до омекване при непрестанно бъркане. Добавете тиквичката, гответе още 2 минути, след това изсипете лука и чесъна и гответе още 3 минути на умерен огън. Следва чушката и още 2 минути къкрене.
4. Добавете доматите и подправките, гответе 2 минути, добавете и виното и захлупете с капак. Оставете на умерен огън още 3 минути.
5. През това време загрейте фурната на 180 градуса.
6. Махнете капака на ястието, подредете отгоре целите домати и бутнете във фурната да се запече за 15 минути.
7. Поднесете като гарнитура към месо или като постно основно с хляб за топкане.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ