Тефтелки - шведски кюфтенца с розмарин
Пържени кюфтета с дебела панировка и мазничка сърцевина.
За тези кюфтенца отидете в месния магазин и помолете да ви смелат 300 г телешко месо, 100 г сланина и 600 г свинска плешка. Така ще имате идеалната кайма.
Необходими продукти:
- 1 кг от препоръчаната по-горе кайма или друга по избор
- 1 голяма глава лук
- 4 скилидки чесън
- 3 стръка пресен розмарин
- 1/2 ч.л. кимион
- сол и черен пипер
- лют пипер на люспи по желание
- 2 яйца
- 80-100 г брашно
- 200 г галета
- олио за пържене на маслена баня
Начин на приготвяне:
1. Каймата изсипете в тава, за да ви е по-лесна за месене. Лука и листенцата на розмарина наситнете много старателно и добавете. Чесъна намачкайте на паста и изсипете при каймата. Добавете едното яйце, подправки на вкус и замесете. Ако имате време, оставете да почине за 20-30 минути.
2. С МОКРИ ръце оформяйте неголеми кръгли кюфтенца от каймата. Подредете си ги, за да са ви лесни за достъп.
3. Разбийте яйцето в чиния. В друга сипете брашното, а в трета - галетата. Пуснете голямо количество олио да се сгорещява, въоръжете се с метална лъжица с дупки за ваденето и чиния, застлана с домакинска хартия, която да попива излишната мазнина.
4. Взимайте кюфтаче, овалвайте в брашно, после в яйце и на финала в галета. Повторете отново яйце и галета, за да се образува дебела хрупкава коричка.
5. Пържете на маслена баня на умерен огън за по 4 минути всяко кюфте. Гответе по няколко едновременно. Разчупете за проба, за да си прецените точното време за пържене.
6. Сервирайте, като поднесете встрани и някакъв сос за топкане - майонеза с подправки или гъст доматен сос, в който сте нарязали лук и магданоз. Сипете си и чаша вино или бира към тази идилия.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ