Телешко с кориандър и патладжан
Ако сте вегетарианец, заменете телешкото с тофу.
Необходими продукти:
- около една шепа говеждо месо, нарязано на тънко
- 1 патладжан, нарязан на полумесеци
- 1 зелена чушка, нарязана на ситно
- 1 ½ ч.ч. обикновени гъби или гъби шиитаке, нарязани на парчета
- 1 средно голяма глава лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, пресован
- няколко розички броколи
- малко картофено или царевично нишесте
- бял пипер
- сол и черен пипер
- червен пипер на люспи
- ¼ ч.ч. соев сос
- олио
- ½ ч.ч. пилешки бульон или телешки бульон
- зелен лук, нарязан на ситно
- нарязан пресен кориандър
Начин на приготвяне:
1. Смесете в купа чесъна, белия пипер, черния пипер, солта и малко от нишестето. Прибавете към подправките телешкото, разбъркайте добре и сложете в хладилника за 20 минути.
2. Кипнете в малка тенджерка вода и пуснете нарязания на полумесеци патлаждан в нея да поври докато омекне.
3. Свалете от огъня и оставете настрани.
4. Загрейте голям тиган или уок и сипете в него олио. Запържете в олиото лука и гъбите.
5. Прибавете останалите зеленчуци и телешкото.
6. Запържете всичко докато зеленчуците са почти готови.
7. Прибавете още малко нишесте, след което сипете и пилешкия бульон.
8. Прибавете соевия сос, солта и пипера и оставете да поври още малко.
9. Прибавете червения пипер и нарязания ситно зелен лук.
10. Сервирайте ястието, обилно наръсено с кориандър и бял/кафяв ориз или яйчени/оризови спагети.
Бележка: можете да приготвите вегетарианска версия на ястието като заместите телешкото с тофу, а бульона с вода или зеленчуков бульон.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ