Телешко с картофи и гъби в сметана
Телешки късчета с печурки, картофи, червени чушки и соев сос в сметанов сос.
Необходими продукти:
- 1,3 кг телешко месо
- 5 с.л. олио
- 100 г масло
- 2 големи глави лук
- 3 сочни големи сладки чушки
- 1 ч.л. сол + 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сух риган
- 1 ч.л. суха мащерка
- 1 с.л. сладък червен пипер
- 180 мл соев сос
- 800 г дребни гъби печурки - пресни
- 1 кг картофи
- 600 мл млечна незаквасена готварска сметана
- листата на връзка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Телешкото месо нарежете на парчета колкото двойна голяма хапка.
2. Сипете 2 с.л. олио в много голям и дълбок тиган тип уок. Пуснете на умерен към силен огън и щом се загрее, добавете маслото. Когато се разтопи изсипете в мазнината месото и гответе 15 минути при периодично бъркане. След това сложете капак, намалете огъня на умерен и оставете да се готви 40 минути.
3. През това време почистете гъбите и ги оставете цели. Лука нарежете на кубчета, чушките на надлъжни четвъртини и после на напречни полумесеци.
4. Сипете 3 с.л. олио в тиган и сгорещете на умерен огън. Изсипете лука и гответе при периодично бъркане 6 минути. Добавете чушките и мешайте от време на време в продължение на 9 минути. Междувременно, когато 40-те минути на месото изтекат, изсипете гъбите при него и сложете отново капака. Тези два продукта трябва да се готвят заедно още 20 минути.
5. В тигана при задушените чушки с лук добавете солта и пипера, ригана и мащерката, сладкия пипер и соевия сос. Разбъркайте хубаво, оставете да се готви още 8 минути и махнете от котлона.
6. Картофите обелете и нарежете на хапки. Когато са минали 20 минути от прибавянето на гъбите в уока, изсипете вътре лучената запръжка и картофите. Разбъркайте. Сложете капак и оставете да се готви още 20 минути.
7. Сипете сметаната, размешайте и щом закъкри, върнете капака за още 10 минути. През това време си наситнете листата на магданоза, а след това само поръсете и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ