Телешко с боб и пресни зеленчуци
Варено телешко с боб от консерва, орехи, сладка чушка и червен лук - леко основно или тежка салата.
Необходими продукти:
- 500 г телешко месо
- (бахар, дафинов лист, лук, морков, дръжки от магданоз или копър и други добавки за бульона, ако ще го пазите)
- 1 голяма сладка червена чушка
- 50-60 г орехи
- 1 малка глава червен лук + вода + 2 с.л. оцет
- 2-3 скилидки чесън
- листата на връзка магданоз
- 1 консерва червен боб (около 400 г отцедено тегло на зърната)
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. червен пипер - млян
- 4 с.л. студено пресован зехтин или друга благородна растителна мазнина
Начин на приготвяне:
1. Телешкото сложете в тенджера, залейте с вода колкото да го покрива 3 пръста и изчакайте да кипне. Отпенете. Ако желаете да си запазите вкусния бульон за готвене на друго ястие, го подсилете като добавите дафинов лист, зърна бахар и черен пипер, парчета лук, моркови и дръжките от магданоза, който и без друго ще ви трябва за рецептата. Оставете да ври под капак за 1 час.
2. Чушката почистете и нарежете на лентички. Изсипете в купа.
3. Лука нарежете на полумесеци, разделете отделните влакна и добавете в купата. Наситнете чесъна много добре и прибавете към останалите продукти.
4. Ореховите ядки натрошете, но не смилайте в чопър, защото стават твърде фини. По-добре намачкайте със страницата на ножа върху дъска и след това нарежете на парченца. Прехвърлете в купата. Добавете наситнените листа на връзката магданоз.
5. Отцедете бобените зърна от сока на консервата хубаво и прибавете.
6. Месото отцедете от бульона, охладете и нарежете на тънки лентички. Бульона си прецедете и запазете в стъклено шише или буркан в хладилника за друго готвене.
7. Когато вкарате и месото в купата, овкусете със сол и пипер, залейте със зехтин, разбъркайте хубаво и след 2-3 минути опитайте как ви е на подправки. Ако всичко е добре, можете да сервирате или да приберете в хладилник до момента на поднасяне. Ястието е подходящо както за салата, така и за основно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ