Телешко със зеленчуци и картофено пюре
Ирландска бирена яхния с телешко и моркови.
Бон Апети
Излъчен на 02.11.2017
Студеното време провокира Лора и Стоян да готвят сгряващи манджички с мръвки и топъл сос, в който човек може да топне апетитен хляб. Кулинарите се обръщат към изкусителната народна ирландска кухня, която предлага доста идеи за яхния с месо, подходящи за хлад и студ. Затова в днешната рецепта се разкрива едно ирландско ястие с телешки хапки, моркови и целина в бирен сос, което се поднася с екзотично картофено пюре с кейл и пресен лук.
Първо месото се почиства и нарязва на хапки. Те се овкусяват със сол и черен пипер и се запържват на няколко пъти в сгорещен в тенджера зехтин. След това се дръпват настрана и в същия съд се запържват нарязани на едро моркови, лук, чесън и пушен бекон. Ароматизира се с мащерка и дафинов лист. Когато зеленчуците придобият загар, се добавя доматен концентрат, връща се месото и се залива с тъмна бира. Малко сол и пипер и настава време за дългото къкрене.
А докато основното се готви, по желание можете да си направите гарнитура към него като заложите на нетрадиционна картофена салата. Сварените картофи се намачкват с мялко и масло, а към тях се добавя наситнен пресен лук и кейл. Отново сол и пипер и пюрето е готово. Накрая сервирайте яхнията с пюрето, но не пропускайте и хляб. Ще потрябва. Любителите на пикантната храна могат да си сервират и едно люто чушле встрани, за да стане идилията пълна.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ