Телешко задушено с вино и лук
Задушено телешко във винен сос.
Необходими продукти:
- 1,5 кг немазно телешко
- 1,5 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 150 г бекон
- 4 с.л. олио
- 2 глави лук
- 3 скилидки чесън
- 3 с.л. брашно
- 350 мл червено сухо вино
- 350 мл пилешки бульон (неподсолен; може и вода)
- 2 дафинови листа
- 1 ч.л. кимион
- 2 глави лук шалот
- магданоз за украса
Начин на приговяне:
1. Месото нарежете на хпаки и поръсете със сол и пипер. Разбъркайте и оставете настрана.
2. Бекона нарежете на лентички и запържете в суха тенджера. Извадете бекона, а мазнината в тигана оставете. Добавете към нея 1 с.л. олио и щом се сгорещи, запечатайте половината от месото. Извадете го в отделен съд и сгорещете в останалата мазнина още 1 с.л. олио. Запечатайте и другата половина и извадете.
3. Лука и чесъна наситнете (без шалота). Запържете в тенджерата, като добавите още 1 с.л. олио. След това добавете брашното и разбъркайте. Налейте бульона и бъркайте докато се получи гъст сос. Добавете мръвките, залейте с виното, вкарайте дафиновите листа и кимиона и оставете да къкри под капак за 2:30-3 часа на умерен огън.
4. Магданоза измийте и наситнете. Шалота нарежете на полумесеци и без да ги разделяте, ги запържете немного в останалата 1 с.л. олио.
5. Махенте ястието от котлона. Добавете шалота и разбъркайте. Сервирайте в индивидуални порции и отгоре поръсете с наситнен магданоз. Сервирайте хляб за топкане или картофено пюре за гарнитура, като можете да го залеете с част от винения сос на ястието.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ