Телешки ребра със сос по корейски
Мариновани телешки ребърца със соев сос и медена глазура.
Необходими продукти:
- 1,5 кг телешки ребра (месо с кокъл)
- 100 мл соев сос
- 2 с.л. оризов оцет
- 2 с.л. сусамово олио
- 2 с.л. червен пипер на прах
- 8 скилидки чесън
- 5-8 г. корен джинджифил
- 1-2 с.л. лют сос по желание
- 2 глави лук
- 3 с.л. мед
- сусам и пресен лук за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Чесъна обелете и намачкайте на паста. Лука обелете и наситнете хубаво. Джинджифила обелете и нарежете.
2. В удобен съд смесете соевия сос с оризовия оцет, сусамовото олио, лютия сос, червения пипер, чесъна, джинджифила и лука. Разбъркайте хубаво. Накиснете месото в тази смес за поне 4 часа, а най-добре за една нощ.
3. Без да оттръсквате месото от полепналата по него марината, го прехвърлете в тава с костите надолу. Не режете на парчета - нека си останат големите късове ребра.
4. Печете на 160 градуса за 2:30-3 часа, като в началото на готвенето можете да покриете тавата с алуминиево фолио. След 1:30 часа махнете фолиото. То не е задължително, ако месото е крехко.
5. Останалата марината прехвърлете в тиган или касерола и кипнете. Добавете в нея и меда.
6. Изпечените ребърца намажете щедро с медения сос и върнете в изключена фурна за 10-15 минути. После пак намажете.
7. След това нарежете по дължина между костите и поръсете със семена сусам и нарязан косо пресен лук. Сервирайте!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ