Телешки кюфтета в сметанов сос с брашно и масло
Кюфтета по шведски - пържени кюфтета от телешка кайма със сметана, брашно, масло и подправки.
Необходими продукти:
- 900 г телешка кайма
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. смляно индийско орехче
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1/2 ч.л. черен пипер
- листата на 5-6 стръка магданоз
- 1/2 глава червен лук (около 50 г)
- 70 г галета
- 1 яйце
- 2 с.л. олио
- 5 с.л. брашно
- 30 г масло
- 700 мл телешки бульон (можете да разтворите кубче във вода)
- сол и пипер на вкус
- 2 ч.л. горчица
- 100 мл течна млечна готварска незаквасена сметана
- още магданоз за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Изсипете каймата в купа. Добавете сол, индийско орехче, чесъна, черен пипер, наситнените листа магданоз и наситнения червен лук, галетата и чукнете яйцето. Замесете, оформете с мокри ръце 16-20 кюфтенца и си ги подредете, за да са ви под ръка.
2. В тиган сгорещете олиото на умерен огън. Подредете кюфтетата и пържете като периодично въртите. Гответе около 15 минути докато кюфтетата се запържат хубаво от всички страни.
3. В голям сух тиган, сгорещен на умерен огън, изсипете брашното и запечете докато леко покафенее. Бъркайте постоянно, защото ако загори, ще се развали цялото ястие. След това направете кладенче в брашното и добавете маслото на бучка.
4. Гответе докато се получат златисти трохи. След това постепенно наливайте врелия бульон и бъркайте докато се получи гладък сос. Ако бульонът е безсолен, добавете сол и пипер на вкус. Разтворете и горчицата в соса.
5. Налейте сметаната и оставете да закъкри. Намалете огъня на слаб към умерен и гответе докато сосът се сгъсти. Ще отнеме някоко минути.
6. Върнете кюфтетата в сгъстения сос и гответе като ги обръщате почти постоянно за 5 минути.
7. Поръсете магданоза и махнете от огъня. Разпределете в индивидални порции и серивирайте - по желание с украса от пресни цели листа магданоз.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ