Телешки кюфтета в доматен сос
Доматена яхния с кюфтета, зеленчуци и ароматни подправки.
Необходими продукти:
- 500 грама телешка кайма
- 3 консерви от по 400 грама домати
- 1 супена лъжица сух босилек, ако има пресен - още по-добре
- 1-2 моркова
- 2 глави кромид лук
- 2-3 скилидки чесън
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. кимион
- 6-7 зърна черен пипер
- 2-3 зърна бахар
- 2-3 дафинови листа
- 1 яйце
- 2 филии стар хляб
- 1 връзка магданоз
- зехтин
- брашно
Начин на приготвяне:
Замесете телешката кайма със ситно нарязаната глава кромид лук, хляба, яйцето, кимиона и черния пипер. Нека каймата престои замесена докато станат готови доматите.
За соса нарежете на ситно другата глава кромид лук, чесъна и морковите. Запържете ги с 2-3 супени лъжици зехтин, докато променят цвета си. Тогава добавете към тях консервите с домати и зърната черен пипер, бахар, дафинов лист, босилек и риган. Ако доматите са кисели, в процеса на готвене добавете една лъжица захар. Нека доматите къкрят 30 минути и тогава добавете към тях кюфтетата.
Оформете ги на големи топки и ги оваляйте в брашно. Да престоят с него 2-3 минути и тогава ги поставете внимателно в соса с доматите. С него яхнията къкри докато се сготвят кюфтетата. За да проверите дали са готови, извадете едно и го разтворете внимателно. Когато ястието е готово и е махнато от котлона, добавете нарязаният на ситно магданоз. На другия ден ястието е дори по-вкусно.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ