Телешки бут с картофи и масло
Печено телешко с картофи и маслен сос с магданоз.
Необходими продукти:
- 1 кг парче от телешки бут (цяло парче; най-добре да е от теле, а не от крава и съвършено ще е, ако породата е за месо)
- черен пипер
- 800 г картофи
- 125 г масло (1 малка бучка)
- китка магданоз
- 4 скилидки чесън
- сол
Начин на приготвяне:
1. Измийте телешкото, подсушете с домакинска хартия и обтрийте добре с черен пипер.
2. Картофите обелете и нарежете на шайби. Накиснете във вода.
3. Сгорещете тиган на силен огън и запчатайте парчето месо от всички страни за по 1:30 минути.
4. Пресипете картофите в тава, посолете и отгоре наредете слайсове масло - не повече от 40 грама.
5. Намачкайте на паста чесъна, разтопете маслото и наситнете магданоза. Смесете ги, добавете сол и пипер. С част от тази смес намажете телешкото отвсякъде и положете върху картофите. Бутнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.
5. Проверете с термометър за месо вътрешната температура на мръвката - трябва да е между 63 и 67 градуса (зависи колко изпечено го искате). Намажете отново с част от маслото и върнете обратно да се готви още до желаната готовност.
6. Извадете мръвката от готовото ястие, намажете финално с масло и увийте в алуминиево фолио. Останалото масло приберете в хладилника, за да се стегне.
7. Разпределете картофите по порции, разгърнете мръвката и нарежете на слайсове, като се постараете да режете напречно на мускулните влакна.
8. След като поставите мръвките върху картофите, сложете по слайс от вече стегналото се ароматно масло. Хапвайте докато ястието е топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ