Тартифлет - картофи с бекон и сирене
Свинско с няколко вида сирене, картофи и сметана.
Необходими продукти:
- 600 г картофи
- 100 г фино нарязан пушен бекон (може да се замести с панчета)
- 1 глава лук, нарязана на кубчета
- сирене реблошон (или бри)
- 100 г пълномаслена сметана
- 1/2 чаша бяло вино
- нарязани гъби
- 50 г обезсолено масло
- 1/4 ч.л. смлян черен пипер
- зехтин
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите и ги нарежете на дебели филии, след което ги сварете във вода с щипка сол до готовност.
2. Отцедете картофите и ги оставете да изстинат. Нарязаните картофи трябва да са сварени добре, но да не са меки.
3. В тиган сложете малко зехтин и сотирайте нарязания лук. След това добавете нарязания на кубчета бекон и накрая, когато всичко е почти готово, добавете и гъбите.
4. Поръсете картофите с малко смлян черен пипер. Намажете с масло съда за печене.
5. Наредете слой картофи по цялото дъно на намасления съд, като използвате около половината от цялото количество.
6. След това сложете лука, гъбите и бекона, като втори слой.
7. Прибавете останалите картофи върху втория слой и ако желаете залейте с половин чаша бяло вино. След това изсипете пълномаслената сметана отгоре.
8. Нарежете реблошона наполовина и го сложете отгоре.
9. Накрая печете във фурна при 250°C докато се разтопи сиренето, а повърхността покафенее.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ