Тарталета с киви и маскарпоне
Десерт с бисквити, сирене и плодове.
Необходими продукти:
За блата:
- 250 г бисквити по избор
- 75 г неосолено масло
За крема:
- 1 белтък
- 1 жълтък
- 75 г захар
- 500 г маскарпоне
- 1 ч.л. сок от лимон или лайм
- 1 с.л. ром
За украса:
- 4 бр. киви (или други плодове по избор)
Начин на приготвяне:
На блата:
1. Натрошете фино бисквитите в кухненски робот.
2. Разтопете маслото и без да спирате машината, го прибавете бавно към бисквитените трохи.
3. Разбийте до хомогенност и притиснете готовата смес към дъното и стените на формичка за пай.
4. Сложете в хладилника, докато приготвяте крема. (Най-добре поне за 1 час, за да може маслото да се стегне хубаво.)
На крема:
1. Разбийте белтъка на сняг и заделете.
2. Разбийте отделно жълтъка и захарта до побеляване - около 10-15 мин.
3. Прибавете маскарпонето, лимоновия сок и рома. Разбъркайте хубаво до гладкост.
4. Внимателно прибавете белтъка и разбъркайте до хомогенност.
5. Налейте така получения крем в готовия блат и наредете нарязано киви отгоре.
6. Върнете в хладилника и оставете да престои поне за около час преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ