Тайландски ориз с маслини
Ориз за суши с кайма и ядки.
Необходими продукти:
- 300 г пилешка или свинска кайма
- 2 ч.ч. сварен ориз "Calrose" (или друг вид ориз за суши по избор)
- 2-3 скилидки счукан чесън
- 3 пълни с.л. консервирани маслини/салатен синап (на вкус)
- печени фъстъци или кашу
- голяма връзка тайландски босилек, само листата, накъсани
- шепа накъсан кориандър
Начин на приготвяне:
1. Мариновайте каймата с много китайско оризово вино, сос от стриди, соев сос (или рибен сос), сусамово олио и бял пипер. Можете да държите месото в маринатата и по-дълго време, защото по този начин няма да се налага да овкусявате ориза.
2. Сварете ориза с малко по-малко вода от обичайното. Веднага след варенето махнете капака, така че да се изпари още от водата и оризът да стане по-сух.
3. Изпържете чесъна в олио докато си пусне аромата. Прибавете каймата и изпържете докато покафенее хубаво и се сготви почти напълно. Прибавете ориза, след това маслините. Разбъркайте хубаво и опитайте как е на сол. Ако е необходимо, прибавете още маслини или соев/рибен сос.
4. Изключете котлона. Прибавете ядките, босилека и кориандъра (като запазите малко). Разбъркайте леко.
5. Украсете със заделените ядки, босилек и кориандър. Поднесете горещо веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ