Тавче гравче - бобени гювечета
Сръбски гювеч от боб с бекон.
Тавче на гравче е традиционно сръбско ястие, което обикновено представлява запечен постен боб в гювеч с доматен сос и местни подправки, нерядко подлютен до огненост. В Кухнта на Звездев се прокрадва модернизиране на традицията като се готви месно тавче гравче - с добавка от бекон и няколко вида лук и ощететно откъм лютивина и чубрица.
Първо бобът се накисва за една нощ и се сварява. През това време се прави запръжката от пресен чесън, кромид лук и бекон. Овкусява се със сол и зеленчукова подправка. В земен гювеч или няколко земни гювечета се разпределя отцедения от водата на варенето боб и се смесва със запръжката. Запича се на фурна и се поднася с ароматизирано на чесън олио и червен пипер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ