Съвършената телешка пържола на тиган
Телешки пържоли с чесън и розмарин.
Уникален начин за готвене на риб ай стек показват професионалистите от канала Tasty, като прекарват мръвката през две термични обработки и разкриват лаически метод за проверка на вътрешната готовност на месото. Ако искате да сготвите телешко като шеф готвач - вижте как да го направите. Продуктите са за 1 порция, но нищо не пречи да ги удвоите, утроите и т.н. Това няма да увеличи особено времето за готвене.
Необходими продукти:
- 1 риб ай стек с дебелина от 2,5 см.
- сол и пипер
- 4 с.л. олио от канола (може и с обикновено олио)
- 30 г масло
- 2 клонки мащерка
- 2 клонки розмарин
- 2 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
1. Пържолата обтрийте хубаво със сол и пипер, поставете върху решетка и запечете в предварително загрята фурна на 120 градуса за 35 минути.
2. В тиган сгорещете олиото докато започне да пуши. Извадете пържолата от фурната и я метнете за 30 секунди в тигана. След това обърнете и чевръсто добавете в олиото маслото, леко смачканите скилидки чесън, мащерката и розмарина. Започнете с лъжица да заливате пържолата с цвърчащата мазнина и след 20-тина секунди поставете върху нея чесъна и пресните подправки.
3. Пържете до желаната готовност, а ето и как да я проверите. Съберете връхчетата на палеца и показалеца и пипнете меката част на дланта си под палеца. След това пипнете пържолата отгоре. Усещането е за реър (кърваво отвъртре и доста сурово). Палец със среден стяга меката част на дланта под палеца на мидиъм реър. Палец с безименен стяга на мидиъм, а палец с кутре - на уел дън. Не е прецизно като термометър, но върши работа.
4. След като сте сготвили пържолата, я оставете да почине в чиния 7-8 минути. После нарежете и се насладете на крехко телешко месо с уникален аромат и идеалната за вас текстура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ