Сусамови хлебчета с кимион
Плоски хлебчета в стил пърленки със семена.
Бон Апети
Излъчен на 14.09.2017
Свикнали сме, когато заговорим за питка, да си представяме бабината погача, обемна и мека, с пухкава сърцевина и апетитна коричка. Но Лора и Стоян ни напомнят, че вкусната домашна питка може да бъде и плоска, като представят рецепта за плоски хлебчета с коричка от семена и подправки, хрупкава текстура и дъх на кимион. Това е домашен хляб с три втасвания, който може да се хапне дори като основно, ако се сервира с масло и бучка сирене. Ето и как се прави:
Суха мая се разбива със захар в хладка вода, а след това се излива в купа, в която сме смесили пресято брашно, зехтин, сол и кисело мляко. Замесва се нелепнещо тесто и се меси около 10 минути, за да се активира по-добре маята. След това се намазнява и се оставя на топло място да втаса докато удвои обема си. После се премесва и се разделя на 6 парчета, от тях се оформят топки и се поставят в намазнена тава, като се покриват с хавлиена кърпа и втасват отново. Но това не е всичко.
Връщаме се за трети път към тестото, като разточваме всяка от топките на тънък блат. Поръсваме го със запечени на сух тиган и счукани в хаванче семена кимион, зрънца нигела и бяло сусамено семе. Връщаме в намазнената тава (която няма да стигне за всички хлебчета) и печем за по-малко от 10 минути в предварително загрята фурна. Как точно се прави този хляб - гледайте във видеото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ