Супа с прясна царевица
Люта супа с мляко и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 6 кочана прясна царевица, наронени
- 2 ч.л. зехтин
- 1 средна глава жълт лук, наситнен
- 1 голям лук шалот, наситнен
- 1 халапеньо или друг вид люто чушле по избор, ситно нарязано
- скилидки чесън, счукан
- 1/2 средна червена сладка чушка, наситнена
- 2 ч.ч. пълномаслено мляко
- 2 ч.ч. пилешки бульон
- 1 1/2 ч.л. цели зърна кимион
- 3/4 ч.л. кошер сол
- 1/2 ч.л. захар
- пресен кориандър
- 2-3 пресни лайма
- прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
1. С много остър нож отделете зърната царевица от кочаните. Трябва да се получат около 5 чаши. Заделете кочаните.
2. В голяма тенджера с дебело дъно смесете зехтина, лука и шалота и гответе на средно-слаб огън с капак, докато лукът стане полу-прозрачен.
3. Прибавете царевицата и гответе още около 4 мин.
4. Прибавете чесъна, чушките и кимиона и гответе, като разбърквате непрекъснато, докато усетите аромата на кимиона.
5. Добавете солта, захарта, бульона, млякото и кочаните.
6. Оставете да заври, намалете огъня до слаб и варете до омекване на царевицата - около 20 - 30 мин.
7. Извадете кочаните и пюрирайте поне 50% от супата.
8. Овкусете с черен пипер.
9. Поднесете гарнирано с прясно наситнен кориандър и сок от лайм.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ