Супа с леща, бекон и домати
Супа от зелена леща в доматен сос със зеленчуци и бекон.
Необходими продукти:
- 2 моркова
- 2 дръжки целина (селъри)
- 150 г бекон
- 2 глави лук
- 3 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. млян черен пипер
- 2 дафинови листа
- 1/2 ч.л. мащерка или чубрица
- 1 ч.л. сол
- 180 г леща
- 500 мл консерва домати в доматен сос
- щипка захар
- 1,5 л бульон (месен или зеленчуков)
- магданоз за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Лещата измийте и накиснете във вода докато дойде времето ѝ за готвене.
2. Нарежете лука и морковите на кубчета, целината на полумесеци, чесъна - на ситно, а бекона - на правоъгълници.
3. Сложете бекона в тенджера на котлона, пуснете на умерен огън и гответе докато зацвърчи и се посгърчи.
4. Добавете лука, моркова, чесъна и целината и гответе няколко минути като разбърквате.
5. Овкусете със сол, пипер и мащерка или чубрица. Налейте доматите с щипка захар, прибавете дафиновите листа и размешайте добре.
6. Отцедете лещата от водата и изсипете в тенджерата. Залейте с бульон, похлупете, намалете температурата на слаба към умерена и оставете да се готви под капак 1 час след завиране и отпенване.
7. Извадете дафиновите листа от супата. По желание можете да извадите 2-3 черпака от супата, да я пюрирате и да върнете при останалото количество.
8. Подесете с поръска от листа магданоз за хубост.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ