Супа с аспержи, масло и прошуто
Бърза зелена супа с парченца месо.
Необходими продукти:
- 1 връзка аспержи /около 10 стръка/
- бучка масло
- прясно стрити сол и пипер
- бадеми на люспи (по желание)
- прошуто
- зехтин
Начин на приготвяне:
1. Нагрейте голям подсушен тиган. Сложете бадеми и ги бъркайте докато усетите аромата им. Внимавайте, защото ядките загарят лесно. Когато потъмнеят до кафяво ги оставете настрани.
2. Запечете парче прошуто. Когато се запече до златисто, махнете го от огъня, поставете го върху кухненска хартия за да попие остатъчната мазнина. Нарежете го на филийки.
3. Сложете аспержите във вряща, леко осолена вода и варете около 4 минути.
4. Извадете аспержите, но оставете водата да ври. Сложете аспержите в блендер и добавете бучка масло. Бъркайте до получаване на хомогенна смес.
5. Махнете врящата вода от огъня и сипете малко от нея в блендера. Разбъркайте отново.
6. Сипвайте по малко докато се получи консистенция за супа. Опитвайте супата, за да прецените дали да я осолите. Не прекалявайте със солта, имайте предвид, че и прошутото е доста солено.
7. Изсипете зелената течност в купичка. Гарнирайте с филийки прошуто и бадеми.
8. Капнете малко зехтин и сложете щипка пипер. Сервирайте с хрупкави багети или крутони.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ