Супа със сухи гъби
Гъбена чорба с телешки бульон.
Необходими продукти:
- 150 г сушени гъби
- 9 ч.ч. телешки бульон или консерва телешки бульон с ниско съдържание на сол
- 1 ч.ч. масло
- 1 ч.ч. фино нарязан лук
- 1 с.л. царевично нишесте
- сол
- бял пипер
- заквасена сметана
- нарязан пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Покрийте гъбите със студена вода и ги накиснете за през нощта.
2. Отцедете, но запазете водата, като я прецедите преди това през фина цедка или марля.
3. Измийте гъбите със студена вода много добре и ги нарежете на ленти.
4. Сложете гъбите, 8 чаши телешки бульон и течността, в която са се киснали в тенджерка и оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри на слаб огън за 4 ч.
5. Разтопете маслото и прибавете лука. Сотирайте до златисто-кафяво и го сложете в супата.
6. Разбийте царевичното нишесте с останалия телешки бульон и го налейте при супата. Оставете да къкри до леко сгъстяване.
7. Подправете на вкус със сол и пипер, налейте в купички и поднесете с по 1 с.л. заквасена сметана и поръсени с магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ