Супа със скариди и гъби
Морска супа със скариди, печурки, сметана и подправки.
Необходими продукти:
- 6 големи скариди (тигрови или кралски)
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 3 с.л. зехтин за готвене
- 1 стебло целина
- 1 голям домат
- 4-6 пресни печурки (в зависимот от големината)
- 100 мл течна сметана за готвене
- 300 мл пилешки бульон
- 50 мл бяло вино
- 1/2 ч.л. куркума
- 2 клонки мащерка
- сол и пипер на вкус
- 2 стръка пресен лук за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Скаридите почистете от жилата и разрежете на две сравнителни половинки през ширината. Лука наситнете, целината нарежете косо, доматът и гъбите - на полумесеци. Чесъна - намачкайте с малко сол.
2. Сгорещете зехтина в тенджера, добавете скаридите и лука гответе докато хванат златист загар. След това добавете гъбите, целината и клонките мащерка. Гответе няколко минути и налейте бялото вино и добавете чесъна.
3. След това оставете да се задуши за няколко минути, налейте пилешкия бульон и добавете куркумата. Гответе още 4 минути под капак, после налейте сметаната и изчакайте да забълбука. Следва да добавите доматите и пресния лук, като си заделите от него и за украса.
4. След минута махнете от котлона и овкусете със сол и пипер. Разпределете в порции и поръсете с пресен лук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ