Супа от коприва с пилешко и картофи
Пилешка супа с коприва и картофи.
Необходими продукти:
- 500 г пилешко филе
- 1,8 л вода
- 300 г картофи
- 2 с.л. олио
- 1 голяма глава лук
- 1 морков
- 250 г пресни домати
- сол на вкус
- 1/2 ч.л. черен пипер - млян
- 150 г коприва
- 4 с.л. лимонов сок
- стрък пресен лук и варено яйце по желание
Начин на приготвяне:
1. Пилешкото месо нарежете на хапчици, а картофите обелете, измийте и нарежете на малки кубчета.
2. Сложете пилешкото в тенджера, залейте с водата и кипнете. Отпенете. Намалете огъня на умерен към слаб и изсипете картофите. Оставете да се вари под капак 10-15 минути докато приготвите запръжката.
3. Лука наситнете, моркова рендосайте, а доматите нарежете на малки кубчета. Сгорещете олиото на средна степен в тиган и изсипете лука. Бъркайте 1 минута, добавете моркова, бъркайте още 1 минута и оставете да се готви 3 минути. След това прибавете и доматите и размешайте. Оставете за още 3 минути.
4. Получената запръжка изсипете в тенджерата при месото с картофите. Овкусете със сол и пипер и похлупете отново. Оставете да къкри няколко минути докато приготвите копривата.
5. Копривата измийте и наситнете като внимавате да не ви убоде. За по-сигурно можете да я измиете с много вряла вода и да ползвате ръкавици. Прибавете я в тенджерата, залейте с лимоновия сок, разбъркайте и оставете да се готви 3-4 минути.
6. По желание добавете в супата наситнен пресен лук и махнете от котлона. Можете да поднесете с половинка варено яйце за хубост и допълнителна питателност.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ