Супа от кайма с картофи и домати
Зеленчукова супа с кайма и картофи.
Необходими продукти:
- 300 г лук (3 глави)
- 1 с.л. олио
- 200 г стебла целина (селъри)
- 800 г телешка кайма
- 2-3 скилидки чесън
- 1 морков (около 100 г)
- 150 г зелен фасул или грах по желание
- 200-250 г картофи
- 1 голяма консерва домати в доматен сос (800 мл)
- 1 л месен бульон (може и на кубчета)
- мента, босилек, сол и пипер н вкус
- 300 мл вода при необходимост
- листа магдноз
Начин на приготвяне:
1. Лука наситнете, моркова нарежете на четвъртини и след това на кубчета, а целината - на тънки полумесеци. Картофите обелете и нарежете на кубчета.
2. В голяма тенджера сгорещете олиото и запържете лука за 3 минути на умерен огън. Добавете каймата и гответе и бъркайте още 4-5 минути докато се разпадне на трохи.
3. Добавете намачкания или наситнен чесън, целината и моркова. Гответе 3-4 минути и добавете и картофите. Гответе още 3 минути като бъркате.
4. Добавете грах или зелен фасул, залейте с бульона и доматите от консерва. Овкусете с подправки на вкус и кипнете. Ако супата ви изглежда прекалено гъста, можете да сипете до 300 мл вода. След като заври, захлупете с капак и оставете да се готви 30 минути.
5. Махнете от огъня, добавете наситнени листа магданоз, опитайте на соленост и подправки и при необходимост доовкусете. Оставете под капак още 5 минути и след това можете да сервирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ