Стерилизирани кисели краставички в буркани
Кисели корнишони в буркани.
Киселите краставчки са страхотна зимнина и перфектен начин за инстантна салата в студените дни. С тях можете да си направите любимите разядки - Руска салата и Снежанка или просто да отворите капачката и да схрускате полусвеж зеленчук, когато е извън сезон. Идеална гарнитура към печени мазни мръвки са, обогатяват добре картофената салата и носят страхотен привкус на домашните сандвичи и пици. Как да си ги направите - сочни, хрупкави и свежи - показва Миро в канала си Готвене за начинаещи.
Първо краставичките се накисват във вода, за да се измие по-лесно пръстта от тях. После се мият индивидуално на ръка и се режат "дупетата". В 1 буркан от 700 мл се слага по 15 г сол и захар, 50 мл оцет, по 10 зърна синап и черен пипер, няколко резена лук, сушен копър и по около 400 г краставички. Налива се вода догоре и се затварят капачките.
Остава да подредите бурканите в тенджера, да налеете вода със стайна температура, която да покрива бурканите и да кипнете. Щом заврят, се засичат 5 минути и се махат от котлона. Отлива се част от водата и още врелите буркани се редят с капачките надолу за 24-48 часа. Посе се обръщат и се провеярява дали капачките пукат. Ако не - можете да приберете в долапа. Поддаващите капачки намаляват трайността на туршията, затова е добре такива буркани да се хапнат по-скоро. А как точно да постигнете свежестта и хрупкавостта на домашни кисели краставички - гледайте във видеото на Миро по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ