Спаначена лазаня със сирене
Вегетарианска лазаня с бяло сирене, извара и спанак.
Лазаня със спанак и сирене, извара и млечен сос прави Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев. С типичен италиански продукти, какъвто са корите за лазаня, се спретва традиционно пролетно българско ястие, като се добавят автентичното за страната бяло сирене и любимият му спътник - пресният спанак. Извара и кашкавал, млечен сос с масло и идилията на млечните продукти е пълна.
2/3 от спанака се бланшира в подсолена вода с щипка захар. След 3 минути се изсипва в гевгир и се шокира под течаща студена вода. В касерола се разтапя масло, добавя се брашно и се разбърква, за да няма бучки. Още преди да е започнало да потъмнява, се налива студено мляко и се оставя да къкри на слаб огън до сгъстяване. Ако искате една идея по-суха лазаня, отколкото се получава тази на Звездв, сложете по-малко мляко. А точните продукти и пропорции ще намерите в края на клипа по-горе.
Сиренето се рендосва при изварата и започва реденето. Сол можете да добавите в млечни сос, ако ви притеснява, че няма да е достатъчна. В малка тава се сипва от соса, поставят се кори, поръсват се с микс от извара и сирене, след това с бланширан спанак. Слагат се така още 2-3 реда, а после върху корите се поставя наситнения заделен пресен спанак. Леенето на сос спира преди този ред, а след него се подреждат още кори, сирене, бланширан спанак, докато се завърши с кори и сирене. Върху него се рендосва кашкавал, залива се с целия останал сос и готвенето приключва.
Време е за печене - в предварително загрята на 175 градуса фурна за 45 минути. А защо градусите са 175, както и други интересни факти за ястието, ще разберете от видеото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ