Сочни свински гърди по норвежки
Печено свинско с картофи, патладжани, чушки и ябълки.
Необходими продукти:
- 2 кг свински гърди
- сол и пипер на вкус
- лют пипер по желание
- кимион и мащерка по желание
- сокът от 1/2 лимон
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 4 картофа
- 2 ябълки
- 2 патладжана
- 2 червени сладки чушки
- люти чушлета на вкус
Начин на приготвяне:
1. Почистете гърдите от косъмчета и мръсотии и с нож направете диагонални прорези първо отляво надясно, а после обратно така, че да се образуват ромбове. Обтрийте месото със сол, пипер и още подправки по желание. След това обтрийте с намачкания на паста чесън, покапете с лимоновия сок и втрийте и наситнената глава лук. Приберете месото в майлонов плик и го сложете в хладилник да се маринова.
2. Нарежете патладжаните на четвъртини и ги накиснете в хладка подсолена вода, за да отделят горчивината си. В нашата къща залагат на мръвката, затова гарнитурата се слага само за цвят. Ако желаете обаче увеличете дозите на зеленчуците.
3. Картофите и ябълките обелете, почистете и нарежете на четвъртинки.
4. Чушките почистете от семките и нарежете на четвъртини по дължина.
5. Сега преминаваме към направата на месото, което е и тънкият момент в рецептата. Вземете си две тави с различни размери, които влизат една в друга. В по-голямата сипете 1 ч.ч. вода, а в по-малката сложете месото с кожата нагоре. Увийте тази конструкция хубаво в алуминиево фолио. Идеята е изпаренията на водата от голямата тава да готвят месото в малаката. Внимателно приберете конструкцията в предварително загрята на 230 градуса фурна и оставете да се готви така за 45 минути.
6. Извадете тавите, разгърнете фолиото и намалете фурната на 180 градуса. Приберете месото с двете тави обратно вътре и ако е необходимо, долейте вода в долната тавичка. Гответе така един час.
7. Зеленчуците покапете с мазнина и посолете на вкус. Добавете ги към месото щом този час изтече и гответе още 40 минути. След това изчакайте леко да се охлади и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ