Сос за месо с вино и боровинки
Боровинков сос с бяло вино и портокалов сок.
Необходими продукти:
- 1 малко бурканче боровинково сладко (по-хубаво става с цели плодове)
- 50-80 мл прясно изстискан портокалов сок
- 200 мл хубаво бяло вино
- 1-3 ч.л. царевично нишесте (в зависимост колко искате да сгъстите соса)
- канела (само ако харесвате комбинацията на месо с канела)
Начин на приготвяне:
1. В малка касеролка или тенджерка изсипете портокаловия сок, виното и боровинковия конфитюр.
2. Пуснете сместа да се загрява на умерен огън и след няколко минути започнете да разбърквате, още преди да е кипнала.
3. При постоянно бъркане оставете да заври и щом се появи първото балонче, намалете още огъня.
4. Сгъстете (ако желаете) соса с малко царевично нишесте или брашно. Добавяйте при непрестанно бъркане и внимавайте да не се образуват валци.
5. Малко преди да изключите огъня добавете канела по желание или още захар, ако смятате, че сладостта на соса не е достатъчна.
* Сладката заливка е подходяща за сухи пилешки и телешки меса; отива си със сочно свинско, а сгъстена малко повече е прекрасна плънка за палачинки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ