Солянка - рибена супа с маслини
Руска рибена супа с кисели краставички, лук и маслини.
Необходими продукти:
- 200 г обезкостено филе от риба от вид по избор
- 700 мл рибен бульон
- 50 г зелени маслини без костилка
- 50 г черни маслини без костилка
- 4 кисели краставички
- 1 глава лук
- 20 г каперси
- 25 г масло
- сол и пипер на вкус
- лют пипер по желание
- 1 лимон
- заквасена сметана и копър за поднасяне
Начин на приготвяне:
* Практична идея е да си вземете цяла риба и от главата, кожата и костите, в компанията на подправки като дафинов лист, черен пипер и бахар и зеленчуци като морков и лук да си сварите домашен рибен бульон. А след това да прецедите течността като изхвърлите остатъчните продукти.
1. Рибното филе нарежете на парчена, лука и киселите краставички наситнете.
2. В тенджера разтопете маслото, запържете в него лука, щом започне да променя цвета си, добавете и рибата. Гответе още 1-2 минути като разбърквате, добавете доматения концентрат и залейте с бульона. Изчакайте да заври и засечете 12 минути, през които трябва супата да кипи на умерен огън.
3. Маслините разрежете на половинки през ширината и добавете в супата заедно с каперсите и киселите краставички. По желание добавете лют пипер или чили на прах. Овкусете със сол и пипер и махнете от огъня.
4. Разпределете в индивидуални порции и поднесете всяка с резен лимон, лъжичка заквасена сметана и наситнен копър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ