Регистрация

Солен пай с пилешко, сметана и гъби

Солен пай с пилешко, сметана и гъби
Средно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 1316

Пилешки пай със сметана и гъби.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 360 г брашно
  • 1/2 ч.л. сол
  • 200 г масло
  • 160 мл много студена вода

За плънката:

  • 500 г пилешко филе (може гърди от пиле на грил или просто сурови пилешки гърди)
  • 500 г пресни гъби
  • 500 мл течна готварска млечна сметана
  • 4 скилидки чесън
  • 2-3 с.л. олио
  • сол и пипер на вкус
  • подправка по желание - мащерка, копър или розмарин
  • 150 г кашкавал за топинг по желание

Начин на приготвяне:

1. Ако не използвате сготвено пилешко, сварете гърдите за 30-тина минути. Можете да го направите в компанията на обелки от зеленчуци, дръжки магданоз и подправки и да запазите бульона за друга гозба.

2. Пресейте брашното в тава, добавете солта и отгоре нарежете студеното масло. Претрийте през пръсти до получаването на трохи. Работете бързо, защото продуктите трябва да са студени. След това залейте с водата, оформете тесто и го приберете за 10 минути в хладилника.

3. Вземете си кръгла тава с много високи бордове или керамична формичка като от снимката. Разточете тестото и покрийте дъното и стените на съда с него. Отгоре положете лист хартия за печене и върху него разпределете камъни, морска сол, боб или друга тежест. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути.

4. Гъбите почистете и нарежете на полумесеци. Свареното месо накъсайте на влакна. Чесъна наситнете.

5. Сгорещете 2 с.л. олио и запържете чесъна в тях. Добавете гъбите и гответе докато пуснат водата си и тя позиври. После добавете месото, залейте със сметаната, овкусете със сол и пипер и подправка по избор и кипнете. Манете от огъня.

6. Извадете готовата основа на пая от фурната. Махнете хартията и тежестта, излейте вътре плънката и върнете във фурната за още 40 минути. Следете бордовете - ако започнат да загарят, извадете.

7. Няколко минути преди паят да е окончателно готов поръсете с рендосан кашкавал или друго жълто сирене по желание.

8. Сервирайте топло.

 

Снимка: lozhka.su

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта