Солен пай с пилешко, сметана и гъби
Пилешки пай със сметана и гъби.
Необходими продукти:
За тестото:
- 360 г брашно
- 1/2 ч.л. сол
- 200 г масло
- 160 мл много студена вода
За плънката:
- 500 г пилешко филе (може гърди от пиле на грил или просто сурови пилешки гърди)
- 500 г пресни гъби
- 500 мл течна готварска млечна сметана
- 4 скилидки чесън
- 2-3 с.л. олио
- сол и пипер на вкус
- подправка по желание - мащерка, копър или розмарин
- 150 г кашкавал за топинг по желание
Начин на приготвяне:
1. Ако не използвате сготвено пилешко, сварете гърдите за 30-тина минути. Можете да го направите в компанията на обелки от зеленчуци, дръжки магданоз и подправки и да запазите бульона за друга гозба.
2. Пресейте брашното в тава, добавете солта и отгоре нарежете студеното масло. Претрийте през пръсти до получаването на трохи. Работете бързо, защото продуктите трябва да са студени. След това залейте с водата, оформете тесто и го приберете за 10 минути в хладилника.
3. Вземете си кръгла тава с много високи бордове или керамична формичка като от снимката. Разточете тестото и покрийте дъното и стените на съда с него. Отгоре положете лист хартия за печене и върху него разпределете камъни, морска сол, боб или друга тежест. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути.
4. Гъбите почистете и нарежете на полумесеци. Свареното месо накъсайте на влакна. Чесъна наситнете.
5. Сгорещете 2 с.л. олио и запържете чесъна в тях. Добавете гъбите и гответе докато пуснат водата си и тя позиври. После добавете месото, залейте със сметаната, овкусете със сол и пипер и подправка по избор и кипнете. Манете от огъня.
6. Извадете готовата основа на пая от фурната. Махнете хартията и тежестта, излейте вътре плънката и върнете във фурната за още 40 минути. Следете бордовете - ако започнат да загарят, извадете.
7. Няколко минути преди паят да е окончателно готов поръсете с рендосан кашкавал или друго жълто сирене по желание.
8. Сервирайте топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ