Регистрация

Солен кускус с пилешко, нахут и зеленчуци

Солен кускус с пилешко, нахут и зеленчуци
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1511

Основно ястие от пилешко с кускус и нахут, лук, моркови и сушени плодове.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 с.л. олио
  • 600 г пилешки гърди
  • 150 г лук - 1 голяма глава или 2 по-малки
  • 200 г моркови - около 2 моркова
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. млян кимион
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 100 г сушени кайсии (може да замените със стафиди или други сушени плодове по желание)
  • кората на 1/2 лимон
  • 350 г нахут
  • 500 мл вряла вода или домашен бульон, ако имате
  • сол и пипер на вкус (при необходимост)
  • 1 ч.ч. от 250 мл кускус
  • сокът на 1/2 лимон
  • магданоз за поръсване при поднасяне по желание

Начин на приготвяне:

1. Пилешкото месо нарежете на парчета колкото голяма хапка. Лука нарежете на кубчета, кайсиите наситнете, а морковите - на кръгчета.

2. В голям тиган, който разполага с капак, сгорещете на силен огън 2 с.л. олио и запържете пилешките хапки за 4 минути като обръщате, за да се запечатат от всички страни. Извадете в отделен съд и намалете огъня на умерен.

3. Изсипете лука в тигана и гответе 3 минути. Добавете морковите, гответе още 2-3 минути и залейте с 2 с.л. олио.

4. Подправете със солта, пипера, кимиона и канелата, добавете кайсиите и отцедения от водата на консервата нахут. Залейте с врялата вода или кипнат предварително домашен бульон, изсипете кускуса и добавете пилешкото месо. Изчакайте да заври всичко заедно, сложете капака на тигана, спрете котлона и оставете ястието върху него за 10 минути.

5. Подправете с лимонов сок и лимонова кора и разбъркайте много хубаво с вилица.

6. Разпределете в индивидуални порции и по желание поръсете с пресни листа магданоз за разкош.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта