Солен кускус с пилешко, нахут и зеленчуци
Основно ястие от пилешко с кускус и нахут, лук, моркови и сушени плодове.
Необходими продукти:
- 4 с.л. олио
- 600 г пилешки гърди
- 150 г лук - 1 голяма глава или 2 по-малки
- 200 г моркови - около 2 моркова
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. млян кимион
- 1/2 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 100 г сушени кайсии (може да замените със стафиди или други сушени плодове по желание)
- кората на 1/2 лимон
- 350 г нахут
- 500 мл вряла вода или домашен бульон, ако имате
- сол и пипер на вкус (при необходимост)
- 1 ч.ч. от 250 мл кускус
- сокът на 1/2 лимон
- магданоз за поръсване при поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Пилешкото месо нарежете на парчета колкото голяма хапка. Лука нарежете на кубчета, кайсиите наситнете, а морковите - на кръгчета.
2. В голям тиган, който разполага с капак, сгорещете на силен огън 2 с.л. олио и запържете пилешките хапки за 4 минути като обръщате, за да се запечатат от всички страни. Извадете в отделен съд и намалете огъня на умерен.
3. Изсипете лука в тигана и гответе 3 минути. Добавете морковите, гответе още 2-3 минути и залейте с 2 с.л. олио.
4. Подправете със солта, пипера, кимиона и канелата, добавете кайсиите и отцедения от водата на консервата нахут. Залейте с врялата вода или кипнат предварително домашен бульон, изсипете кускуса и добавете пилешкото месо. Изчакайте да заври всичко заедно, сложете капака на тигана, спрете котлона и оставете ястието върху него за 10 минути.
5. Подправете с лимонов сок и лимонова кора и разбъркайте много хубаво с вилица.
6. Разпределете в индивидуални порции и по желание поръсете с пресни листа магданоз за разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ