Солени бухти с извара и грах
Пърженки с извара и чеснов сос.
Бон Апети
Излъчен на 10.04.2018
Бухти в солен вариант или солени понички със зеленчуци и рикота показват Лора и Стоян, като дават условието, че рикотата безпроблемно може да бъде заменена с извара, стига тя да е пълномаслена. Получават се пържени тестени топчици с млечна плънка и шарена повърхност от грахчета, които по желание можете да поднесете с чеснов сос Айоли, смесен с лимонови кори и сок и прясна мента. Свежо и ароматно.
Първо се размразява грахта или се отцежда от соса на консервата. Ако работите с извара вместо рикота, я минете през цедка. Следва да разбиете яйца в купа, да ги смесите с млечната съставка и да разбърквате до хомогенност. После вкарайте и грахта в сместа. В друг съд се пресява брашното, добавя се сол, пипер и бакпулвер, а след това постепенно се вкарва в яйчената смес. С шпатула се оформя меко, граничещо с течно тесто и се пържи на маслена баня. Готовите бухти се вадят в съд, застлан с домакинска хартия, която да попие излишната мазнина. Добре е да не се застъпват една друга.
После се приготвя и соса за поднасяне. Ако нямате готов Айоли сос, то обелете си глава чесън, намачкайте я в хаванече със сол и след това долейте олио или зехтин, така че да се получи чеснов крем. Него смесете с настърганата кора на един лимон и сока на половинката му. Добавете наситнена прясна мента за свежест.
По добре сервирайте бухтите и соса отделно, за да може всеки да си гребва колкото му е вкусно. Сервира се с малко сос, защото е много силен.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ