Сметанова супа с целина Петър Велики
Семпла супа от кореноплодни зеленчуци със застройка от заквасена сметана.
Бон Апети
Излъчен на 05.12.2017
Източници за кулинарните вкусове на Петър Велики сочат, че императорът се наслаждавал на семпла храна, прготвена с разбиране и вкус. Затова и любимата му супа, която се готви в кухнята на Лора и Стоян, се състои от лук, моркови и целина, но в тази простичка комбинация можем да открием вкусово съвършенство, ако приготвим ястието според любимата рецепта на Петър Велики.
Първо се запасяваме с две глави целина, като половината на едната нарязваме на кубчета и слагаме във вода, за да се свари. Следва да наситним моркови, стебла целина и лук и да ги запържим в разтопено в тенджера масло. Щом омекнат, се добавя брашно, налива се вода и се овкусява със сол и пипер. Рендосва се и останалата целина и се оставя супата да поври.
Сварените кубчета целина се пюрират, а пюрето се добавя към супата, за да я сгъсти. Когато ястието е почти готово, се застройва с разбити жълтъци в заквасена сметана. Сервира се топло, поръсено с листенца целина (кервиз) и черен пипер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ