Регистрация

Сладък тутманик с масло, ванилия и млечен сос

Сладък тутманик с масло, ванилия и млечен сос
Трудно   |   Порции 6-12   |   Видяна: 1602

Домашен тутманик тип десертна баница със захар и масло, напоена в сладък млечен сос с ванилия.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За втасване на маята:

  • 100 мл топло мляко
  • 1 ч.л. захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 ч.л. суха мая (10 г) + 1 ч.л. брашно

За сиропа:

  • 150 мл мляко
  • 2 с.л. захар
  • ванилова захар или есенция

За намазката:

  • 100 г масло
  • 50 г захар
  • ванилия (екстракт, есенция или друго)

За тестото:

  • 400 г брашно
  • 2 жълтъка или 1 яйце
  • още брашно за премесването и набрашняването при месене

Начин на приготвяне:

1. Започнете със сместа за втасване като стоплите 100 мл мляко до температура от около 50-60 градуса и го изсипете в купа. Добавете захарта, солта, сухата мая и брашното и разбъркайте. Оставете в топла стая за 25 минути.

2. През това време направете заливката като подгреете 150 мл мляко със захар и ванилия до разтваряне на захарта.

3. Пресейте брашното в купа. Залейте с втасалата смес, добавете яйце или жълтъци и замесете тесто. Ако е прекалено сухо, можете да сипете още малко мялко.

4. Тестото оставете в купа, покрита с кърпа, да втаса за 40-50 минути.

5. Маслото за намазката (добре е да е оставено предварително в купа на кубчета на топло място, за да омекне) намачкайте с вилица със захарта и ванилията.

6. Върху набрашнен плот разточете втасалото тесто на правоъгълник като едната страна е два до 3 пъти по-голяма от другата. Намажете с маслото със захар и ванилия по цялата горна повърхност, след което завийте на руло. Рулото нарежете напречно на 10-12 рулца.

7. Подредете рулцата в намазана с масло тавичка с високи бордове и полейте с поливаната заливка с мляко и захар. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор или 200 без вентилатор за 18 минути.

8. Извадете, полейте с останалото мляко и върнете в печката на 180 градуса без вентилатор до готовност - още 20-тина минути.

9. След изваждане можете да напръскате с мокри ръце и да покриете с кърпа за 10 минути. Посе е готово за хапване - топла сладка питка с масло и захар в млечна заливка.

 

Източник: YouTube/Дневник Домохазяйки

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. rak
  2. Паста
  3. 30
  4. 844
  5. Чили
  6. 98
  7. CA
  8. 700
  9. вечеря
  10. жените

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта