Регистрация

Сладолед с лилав ямс и сос от боровинки

Сладолед с лилав ямс и сос от боровинки
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 3729

Лилав домашен яйчен сладолед.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. лилав ямс, настърган (Познат още като мексикански сладък картоф; наричат го билката на живота заради уникалните му хранителни и диетични свойства, както и редицата полезни за тялото и ума компоненти, които съдържа. Тъй като този корен е трудно намираем по родните пазари, можете да го замените с консервирано или вакуумирано лилаво цвекло)
  • 2 ч.ч. равни количества сметана и мляко
  • 1 ч.ч. пълномаслена сметана
  • 3/4 ч.ч захар
  • 6 жълтъка

Начин на приготвяне:

1. Сложете ямса/цвеклото на няколко реда върху салфетки и отцедете колкото се може повече от течността.

2. Оставете в стимера да се задуши за 10 мин. до омекване и го намачкайте с дървена лъжица. Заделете.

3. Смесете равни количества сметана и мляко с пълномаслената сметана и захарта в тенджерка. Сгорещете докато почти заври и свалете от огъня.

4. В голяма купа разбийте жълтъците до побеляване. Темперирайте яйцата, като добавите черпак по черпак, бавно, сметановия крем без да спирате да разбърквате. След като сте добавили около 1/3 от сметановата смес при яйцата, налейте яйчения крем в тенджерката с останалата сметана. Продължете да варите на умерено-силен огън до сгъстяване.

5. Налейте крема в голяма купа през фино сито. Добавете ямса/цвеклото и разбърквайте енергично с бъркалка за яйца, за да натрошите хубаво по-големите бучки ямс. Сложете купата в ледена баня и охладете. След като се охлади, покрийте и оставете в хладилника за цяла нощ.

6. Сложете охладената смес в машината за сладолед и процедирайте според инструкциите на производителя.

7. Поднесете със сос от сини боровинки.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта