Сладки бутерки с ябълка и бекон
Хапки с ябълка, бекон, сирене и глазура от нар.
Необходими продукти:
- 2 средни ябълки, нарязани на осминки
- 8 филийки бекон, разполовени
- 2 с.л. неосолено масло, разделено
- 1/4 ч.ч. кафява захар
- 1 ч.л. смляна канела
- 1/2 ч.л. смляно индийско орехче
- 1/2 ч.л. смлян джинджифил
- 1/4 ч.л. сол кошер
- 170 г горгонзола или друг вид сирене по избор
- 226 г сок от нар
- 1/2 пакет бутер тесто, размразено
Начин на приготвяне:
1. Развийте тестото. Върху леко набрашнена повърхност нарежете 16 правоъгълника. Поставете върху пергаментова хартия, сложена в тавичка за печене. Печете според указанията на опаковката в предварително загрята фурна. Извадете от фурната и пробийте с пръст дупка във всяка бутерка. Заделете настрани.
2. Когато се опече бутер тестото, сложете масло в тенджерка на среден огън. Щом се сгорещи, сложете ябълките и всички подправки, кафявата захар и солта. Разбъркайте хубаво докато ябълките започнат да омекват - около 4-6 мин. Извадете ябълките от тенджерката и ги сложете в отделен съд да се поохладят.
3. Сипете сока от нар направо в овкусената кафява захар, използвана за готвене на ябълките. Разбъркайте хубаво и включете котлона на средно висока температура и гответе 7-10 мин. или докато глазурата е достатъчно гъста, за да покрие гърба на лъжица. (Можете да изпробвате като потопите огнеупорна лъжица или шпатула и прокарате чист пръст по течността. Ако остане чиста следа без глазура по нея, значи е готово.)
4. Докато глазурата намалява обема си, постелете лентите бекон върху плоска повърхност. Върху всяка от тях сложете резен ябълка и малко горгонзола. Увийте хубаво бекона около ябълката и сиренето и забодете с клечка за зъби.
5. В предварително загрят грил сложете увитите с бекон ябълки направо на грила и покрийте с капак. Гответе като обръщате при необходимост, докато беконът е готов - около 8-10 мин.
6. Щом пакетчетата бекон се сготвят, сложете парчетата бутер тестото върху грила, покрийте отново и оставете да се затоплят. Върху всяка бутерка сложете бекона с ябълките, извадете клечката за зъби и поднесете поръсени с глазурата от нар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ