Сладкиш с мандарини и извара
Цитрусов пирог с извара, мандарини и сметана.
Необходими продукти:
За тестото:
- 150 г извара
- 4 с.л. олио
- 1 яйце
- 2 с.л. захар
- 350 г брашно
- 1/2 пакет бакпулвер (5 грама или 1 ч.л. )
За плънката:
- 3 яйца
- 600 г пресни мандарини
- 1 лимон
- 100 г масло
- 150 г захар
- 750 г извара
- 250 мл течна животинска сметана
- 1/2 пакет бакпулвер
Начин на приготвяне:
1. В купа изсипете изварата за тестото. Разбийте я с миксер, добавете олиото и разбийте отново. Ако искате да сте още по-прецизни, можете да я минете през цедка или тензух, но отнема повече време.
2. Добавете в изварата и яйцето и разбийте отново. След това вкарайте захарта, после постепенно - и предварително пресятото и смесено с бакпулвера брашно. Бъркайте до получаването на шуплесто тесто.
3. Намаслете дъното и стените на кръгла тава с диаметър 24 см. и стени 8 см. Разточете тестото в нея, като оформите и бордове. Приберете в хладилника докато стане готова плънката.
4. Остържете си лимоновата кора, като измиете плода добре или си купите БИОлимон с необработвана кора. Изстискайте си и 1 с.л. от сока му.
5. Разделете белтъците от жълтъците на яйцата за плънката. Белтъците разбийте на пяна и приберете в хладилника. Жълтъците разбийте на бял крем с маслото (на стайна температура) и захарта. Когато се получи хомогенен крем, добавете изварата, сметаната, бакпулвера, лимоновите корички и лимоновия сок. Разбийте много добре.
6. Изсипете битите белтъци при сметановата смес и с шпатула обединете двата крема. Тук не се пуска миксер, защото ще спихне текстурата на плънката.
7. Почистете мандарините от кората и ги разделете на парченца.
8. Извадете формата от хладилника, излейте в нея крема и отгоре подредете мандарини.
9. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1 час. Когато горната част започне да покафенява, извадете сладкиша и покрийте с алуминиево фолио. После върнете обратно да се допече. Ако фурната е загубила топлина при ваденето, можете да удължите печенето с 5 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ